28 Mayıs 2022 - Kültür Merkezi Bakü

Kültür Merkezi Bakü

Bakü'nün tarihi eski devirlere uzanır. Abşeron arazisinde bulunmuş arkeolojik buluntular buranın eski yaşama yeri olduğunu ispatlar. Pirallahı, Zığ Gölü etrafı, Şüvelan, Merdekan, Binegedi, Emircan ve benzeri yerlerde milattan önce 1-3’üncü bin yıllara ait arkeolojik malzemeler bulunmuştur.

Bakü şehrinin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı araştırıcılar Bakü'yü Kaytara (Kankara), Albana, Baruka v.b. ile özdeşleştirirler. Bakü'de bulunmuş 5-7. yüzyıllara ait Sasani hazinesi o devirde buranın yaşama yeri olduğunu gösterir. 5-6. yüzyıllarda Bakü, Bağavan ve Ateş-i Bakvan diye adlandırılır. Arap kaynaklarında (10. yüzyıl) "Bakuye", "Bakuh", "Baku", Rus kaynaklarında (15. yüzyıl) "Baka", Safeviler devri Farsça kaynaklarda "Badükübe" olarak geçiyor. Bakü, Azerbaycan'ın kültür merkezidir. Ülkenin ilk operası, ilk ulusal tiyatrosu ve ilk millî kütüphanesi bu kentte açılmıştır. Bakü, çok sayıda müze, tiyatro, konser salonu, kütüphane, sanat galerisi ve sinema salonlarına ev sahipliği yapar.

Rüzgarlı Şehir

Bakü'ye Azerice “Bakı” deniyor ve “Rüzgarlı Şehir” anlamına geliyor. Yerel halk tarafından “Köhne Şehir” olarak adlandırılan içeri şehir, Orta Doğu’nun en eski meskenlerinden biri. Kazılar Paleolitik dönemden itibaren Bakü’nün yerleşim yeri olarak kullanıldığını gösteriyor. Aralık 2000’de buranın sınırları içinde yer alan Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kalesi ile birlikte UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Bakü’nün gerek tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları, gerekse geniş bulvarlarının, parklarının, gökdelenlerinin ışıkla dansı büyüleyicidir. Dünyanın ilk ve en büyük halı müzesi Azerbaycan’da bulunuyor. Hazar Denizi kıyısındaki rulo yapılmış bir halı biçiminde olan yeni binasına taşınan müzede 6000 üzerinde halı var.

Kıtalararası Müzik Serüvenine
hazır mısınız?

BİLGİLENDİRME FORMU

7 Nota 7 Kıta - Turkish Chamber Orchestra Kültür-Sanat projesi kapsamında talep etmiş olduğunuz bilgileri bize iletebilirsiniz.