Din müziğinin önemli çalgılarından “kudüm”, dindışı ve mehter müziğinde “nakkare” adıyla anılır. “Tambur”, “kemençe”, “davul” gibi çalgılarla zenginleştirilmeden önce Mevlevî müziği nin dört temel çalgısından biri (diğerleri “ney”, “rebap” ve “halile”) olan “kudüm”ün, çapları yaklaşık 28-30 cm civarındaki davulları, dövme bakırdan y apılmış olup biri büyük diğeri küçük iki tasa benzer.
İki çanağın büyüklüğünün birbirinden farklI olmasının sebebi, icra sırasında farklI tını elde etmek içindir. Yüksekliği ise yaklaşık 16 cm olan taslar, dibe doğru daralırlar.
Büyüğünün ağzına iki, küçüğünün ağzına bir milim kalınlığında deri gerilir. Tiz ses veren davul (tek) sola, öbürü (düm) sağa konur. Daha ince bir derinin gerildiği (tek), boyut olarak da (düm)den biraz küçüktür.
Devrilip sallanmalarını önlemek için, simit denen, içi pamuk doldurulmuş bir çift meşin halka üstüne oturtulan davullar, “zahme” denilen bir çift ahşap çubukla çalınır.
Kudümün bakır gövdesi, metalik tınıyı gidermek amacıyla çoğunlukla dıştan meşinle kaplanır.
7 Nota 7 Kıta - Turkish Chamber Orchestra; 12 konser programı ve 75 ülkede icra edilecek bir kültür-sanat projesidir.
Ludwig Van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Georges Bizet, Dmitri Shostakovich, Niccollo Paganini, Béla Bartók, Nikolay Rimski-Korsakov ve Igor Stravinsky gibi Dünyaca ünlü değerli müzisyenlerin eserleri Türk müziği enstrümanları eşliğinde icra edilirken; Yunus Emre, Âşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Hamamizade İsmail Dede Efendi ve Ali Ekber Çiçek gibi değerli ozan ve sanatçılarımızın da eserleri klasik batı müziği enstrümanları ve yine Türk müziği enstrümanları eşliğinde icra edilecektir.
7 Nota 7 Kıta - Turkish Chamber Orchestra Kültür-Sanat projesi kapsamında talep etmiş olduğunuz bilgileri bize iletebilirsiniz.